Meny Lukk

Hvorfor styrketrening?

 
Hva er styrketrening for deg? Mange tenker på styrketrening som en aktivitet idrettsfolk, eller bodybuildere som ønsker å se eller føle seg sterkere gjør. Men styrketrening har en langt viktigere rolle enn som så. Det er ikke bare muskler og sener som utvikler seg til å bli sterkere og kraftigere, det kan også ha en påvirkning på koordinasjon, hormonell respons, hud og psykisk helse, bare for å nevne noen faktorer som kan bli påvirket av styrketrening.

Styrketrening handler i bunn og grunn om å utsette kroppen for en ukjent(økende) belastning over tid, for å fremme stimulering og forbedring av muskel og senevev. Musklene vet ikke forskjellen på om du bruker fancy vekter på treningsstudio, eller om du bærer tunge ting i hverdagen som f.eks. bæreposer hjem fra butikken, eller når du beveger deg i trapper. Det vil i hovedsak være selve belastningen du utsettes for.

Styrketrening er viktig for alle, uansett alder. De aller fleste gjør en form for styrketrening hver dag, kanskje uten å tenke på det. Men jo eldre vi blir, desto viktigere er det å fortsette med aktiviteter som fremmer endring og forbedring av muskel og senevev. Det er også viktig for psykologiske faktorer, som nevnt innledningsvis. Trening generelt bidrar til å produsere hormoner som gir oss en opplevelse av velvære, som igjen bidrar til at vi føler oss friske å glade.

Når det gjelder aktivitet og mosjon kan man gjøre små tiltak i hverdagen, som kan skape endring og forbedring i kroppen. Her snakker vi om måter du kan implementere aktivitet i hverdagen.

 

Men hvor mye skal vi bevege oss for å bli sterkere?
For å utvikle mer styrke og muskelmasse er man nødt til å utfordre seg selv. Man må utsette kroppen for mer belastning, over tid, slik at kroppen må tilpasse seg denne nye belastningen og bli sterkere. Man trenger ikke å trene som en styrkeløfter eller bodybuilder for å stimulere musklene og skape en helsegevinst. Husk at folk er forskjellig. For noen kan det å gå hjemme i trappen være en gunstig form for styrketrening, som stiller krav til styrke i bein og setemuskulatur. Ønsker man en mer eksplosiv utvikling av muskulaturen, kan man for eksempel forsøke å hoppe opp et trinn i trappen, og ett trinn ned igjen. Dette er grunnleggende treningsprinsipper, men hjemmetrening kan være steintøft, og det er kreativiteten som setter en begrensning. Men husk, sikkerhet først!

Vi må heller ikke glemme at musklene brytes ned når man trener. Det er denne prosessen som gjør at muskulaturen tilpasser seg og blir sterkere til neste gang. Gi kroppen din tid til å tilpasse seg. Det er viktig med nok hvile, søvn og god næring, tilpasset ditt behov.

Ved å styrke kroppen er man bedre rustet for nye utfordringer, og uforutsette hindringer og belastninger i hverdagen. Husk også variasjon av belastning og bevegelser.

 

Oppsummering
Kort oppsummert så er styrketrening noe alle bør gjøre, i varierende grad, for å skape en helsegevinst, og være bedre rustet for hverdagen. Man må utsette kroppen for økende og variert belastning over tid. Det trenger ikke være komplisert. Begynn enkelt.

 

 

Kilder

1.         Christensen B, Norum M. Sterkere fra trent til veltrent. Oslo: Gyldendal; 2017.